CUKR - BÍLÝ JED !!!

Náhrady bílého jedu (cukru-sacharozy) Tisk E-mail
Úterý, 06. květen 2008

Skoro všichni jsme již slyšeli o škodlivosti cukru, nazývaného ,,Bílý jed,,.Jediné kladné vlastnosti, sladkost a rychlá energie, přebijí záporné vlastnosti. Nadměrné užívání cukru škodí celkově celému tělu. Jeho špatný vliv se podepisuje na každém orgánu, na každé části těla. Některé si můžeme vyjmenovat: srdce-např.degenerativní onemocnění, játra-ukládání cukrů, tuků, slinivka-cukrovka, tlusté i tenké střevo-zácpy a záněty, žaludek-překyselení, oči-poruchy vidění, zuby-kazivost, vlasy-padání, nehty-lámání, kůže-pigmentové skvrny.

Díky němu se špatně vstřebávají důležité látky a vitamíny. Je toho opravdu mnoho.

Umíme si vůbec život bez cukru představit?


Cukr je přidáván do většiny potravin, sladí se jím nápoje, děti jsou ,,odměňovány,, sladkostmi. Narozeniny i svátky, vánoční a velikonoční pečivo, mikulášská nadílka, jsou vyloženě přecukrovány. Pak ještě ve všední dny něco sladkého ke kávě, v neděli bábovka, atd. Je toho opravdu hodně a vůbec si to neuvědomujeme.

Lze vůbec cukr něčím nahradit?

Samozřejmě! Je plno přírodních náhrad za cukr. Například: Javorový sirup, Agávový sirup, slady, melasa, med, atd.

Pokud se cukru nemůžeme úplně vyhnout, je možné jej nahradit aspoň v domácím prostředí.

Kávu a čaj je možné sladit snad všemi jinými přírodními sladidly než je cukr. Do domácího pečiva se určitě hodí Agávový sirup, chuťově je podobný cukru a dobře pojí těsto. Jako polevy jsou dobré slady, melasa, Javorový sirup. Čím nahradit limonádu? Třeba vodou s Javorovým sirupem a pomerančovou šťávou. A co zavařeniny-džemy a marmelády? Agávový sirup nám dobře nahradí cukr.

Proč nahrazovat cukr?

Cukr (sacharoza) neobsahuje pro člověka žádné důležité živiny. Je jen sladký a dodává tělu rychlou energii, kterou potřebují např. aktivní sportovci. Pokud se energie v těle nezužitkuje, začne se ukládat v podobě tuku.

Proti tomu výše uvedená přírodní sladidla obsahují řadu vitamínu B, minerály (vápník, hořčík,zinek, železo, draslík, měď, fosfor, atd.), enzymy, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, atd.

Užíváním těchto sladidel si nejen osladíme život, ale prospějeme svému zdraví.

Např. dle knihy Klause Oberbeila 4 vitamíny řady B a zinek ovlivňují pigment našich vlasů.

Ze základních škol víme, že vápník je důležitý pro kosti, zuby, ale i měkké orgány jako je srdce, játra, mozek, plíce, atd.

Hořčík nám pomáhá při dlouhodobém stresu, psychickém a fyzickém vyčerpání.

Železo je součástí hemoglobinu, červeného krevního barviva, které je v červených krvinkách. Ty zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních částí těla.

Draslík opět důležitý pro srdce, ledviny, pomáhá proti únavě a slabosti.

Je to spousta důležitých živin, které cukr-sacharoza nemá.

Ale cukr je rozhodně levnější

Když vezmeme sáček cukru a porovnáme s cenou jiného přírodního sladidla, tak určitě levnější je.

Ale, porovnáme-li užívání cukru a jeho následky v průběhu našeho života, pochopíme, že pravda je úplně někde jinde.

Malé srovnání

Při užívání nadměrného množství cukru, nám po nějaké době nastanou potíže se zuby. Budeme muset zaplatit práci zubaře a zubní laboratoře.

Naše pleť a kůže na těle je opravdu nějak bledá a vysušená . Je nutné zakoupit kvalitní drogerii a kosmetiku.

Lámou se nehty? Honem, nalepit umělé.

A co vlasy? Padají a předčasně šedivý? Muži i ženy zažívají krušné chvilky před zrcadlem. Je zapotřebí koupit zázračné šampony.

Jsme neustále unavení a neopouští nás špatná nálada? Určitě pomůžou drahé potravinové doplňky plné vitamínu a minerálů.

Při pohledu na váhu se nám klepou kolena? Na trhu je spousta zaručených diet. Na ceně nezáleží, vždyť je to pro naše zdraví!

Jsme neustále nemocní, trápí nás kašle, rýmy? Máme oslabenou imunitu. V lékárnách je spousta léků a vitamínů.

Při používání jiných přírodních sladidel z větší části odpadnou výše uvedené starosti.

Je jen na nás, jaký chceme žít život.